понеділок, 18 серпня 2014 р.

19 серпня - Спаса

19 серпня за новим стилем  свято Преображення Господнього, або СпасаЦерковна назва цього свята повязана із тим, що Ісус Христос, відкривши учням, що Йому слід постраждати, бути вбитим і на третій день воскреснути, завів трьох апостолів – Петра, Якова та Івана на гору Фавор і преобразився перед ними: обличчя Його просяяло, як сонце, одяг зробився білим, як сніг. Преображення Христове супроводжувалося появою старозавітних пророків Мойсея й Іллі, які говорили з Ісусом про Його близький відхід. Усіх їх осінила світла хмарина, і з неї почувся голос: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайтеся!». 
Народна назва пов’язана з тим, що у цей день святять груші, яблука, тому й називають Другим, або Яблучним, Спасом. Свято Преображення обрано для благословення плодів, бо в Єрусалимі саме в ту пору дозрівав виноград, який і прийнято освячувати в цей день. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все — від людини до рослини — повинно бути присвячене Богу як Його творіння.
За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають набагато холоднішими, можуть уже починатися приморозки, а тому й ка­жуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про за­пас!»
На Спаса поминають померлих. За народньою міфологією, це третій виступ мер­ців на світ у весняно-літньому сезоні: мерці з'являються на Страсний Четвер, на Зелені свята і на Спаса. Наш народ вірить, що предки сприяють цвітінню і дозріванню плодів, охороняють ниви, садки і городи...
Святковою стравою на Спаса є печені яблука. Верхівку з хвостиком відрізали, виймали середину з насінням, клали туди мед або цукор і запікали в печі. Готують також пироги й штруделі з яблучною начинкою. Їдять їх із узваром або грушівником – киселем зі свіжих груш.

Із цим днем пов’язані й приказки та прикмети:

·        Прийшов Спас — пішло літо від нас.
·        Після другого Спаса — дощ хлібогній.
·        Якщо антонівка вродила — наступного року хліб уродить.
·        Із Спаса — Преображення погода преображається.
·        Прийшов другий Спас — бери рукавиці про запас.
·        Минув Спас — держи кожух про запас.
·        Як прийде Спас, комарам урветься бас, а як прийде Пречиста (28 серпня) — забере їх нечиста.
·        Якщо на Спаса нема дощу, то це прикмета, що буде гарна суха осінь. Дощів небагато буде.

·         Якщо на Спаса йде дощ, січень наступного року буде сніжний, якщо жарко — січень морозяний.

Використано матеріали Інтернету.

Немає коментарів:

Дописати коментар