понеділок, 3 лютого 2014 р.

На часі..

21 лютого - День рідної мови


Історія цього свята бере початок у 1952 році, коли тогочасна влада Пакистану проголосила урду єдиною державною мовою, хоча рідною вона була лише для 3% населення. Це було негативно сприйнято, адже більшість населення розмовляла бенгальською мовою. 21 лютого 1952 року під час протесту поліція та військові вбили кількох студентів-демонстрантів. Після проголошення незалежності Східного Пакистану 1971 року цей день відзначають у країні як день мучеників.      
ЮНЕСКО у 2000 році проголосило день 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. В Україні свято відзначається із 2002 року.  
Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини, які складаються з менше 10 тис. осіб, котрі активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб, не задокументовані.

Немає коментарів:

Дописати коментар