неділя, 10 квітня 2016 р.

Олесь Гончар. "За мить щастя"

Олесь (Олександр) Терентійович Біличенко (Гончар) народився 3 квітня 1918 року в с.Ломівка Дніпропетровської області. Коли письменнику було 3 роки, померла мама. Сашка на виховання забрали дідусь та бабуся в с.Суха Полтавської області. Саме там хлопцю було виписано нове свідоцтво про народження, в якому саме с.Суха записали як місце народження. 
У 1927 році Олександр пішов у школу. Як виявилося, у класі вже був один Сашко, а тому, щоб розрізняти учнів, хлопця написали як Олесь Гончар (узяв дівоче прізвище матері).
А потім були технікум журналістики, Харківський університет, добровольчий батальйон і жахіття війни, полон і втеча, довгоочікувана перемога, яку зустрів Гончар у Празі, бойові нагороди. А пізніше Олесь Гончар - керівник Спілки письменників України, секретар Спілки письменників СРСР, перший лауреат премії ім.Т.Шевченка, голова Українського республіканського комітету захисту миру, член Всесвітньої Ради Миру, академік Академії наук України, депутат Верховної Ради СРСР та Української РСР.
Помер Олесь Гончар 14 липня 1995 року.
Найвідоміші твори: "Прапороносці", "Людина і зброя", "Собор", "Тронка".

Цього року на ЗНО винесено новелу "За мить щастя".
На ЗНО-2017 виноситься новела "Залізний острів" із роману "Тронка". 
"За мить щастя" (1964)
Перша назва: "Все перемагає любов".
Жанр: новела.
Літературний рід: епос.
Тема: зображення кохання з першого погляду й страшної розплати за мить щастя.
Ідея: оспівування краси й сили почуття кохання.
Головні герої: артилерист Сашко Діденко, мадярка Лора (Лариса), її чоловік.
Сюжет твору: На жнив’яному полі зустрілися Сашко Діденко й мадярка Лариса, їх охопило неймовірне почуття кохання молоді люди відда­лися пристрасному бажанню. Несподівано з’явився розлючений, із гострим серпом у руці чоловік Лариси, хотів накинутися на них, але Сашко зупинив його смертельним пострілом. Діденка посадили на га­уптвахту – він і досі перебуває в полоні щасливої миті, Лариса ж інтуї­тивно передчуває трагічну розв’язку. Військовий трибунал, зважаючи на міжнародний резонанс Діденкової справи, не переймається долею зовсім молодого Сашка й виносить смертний вирок.
У 1987 році знято фільм "Все перемагає любов" за мотивами новели, сценаристом якого був сам Олесь Гончар.

Немає коментарів:

Дописати коментар